top of page
Search
  • psychebralacosell

Download Blauwe Plekken by Anke De Vries in Epub Format: A Story of Courage and Survival



Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.


Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.




Anke De Vries Blauwe Plekken Epub Download




Judith woont samen met haar moeder en kleine broertje Dennis in Den Haag. Voor de buitenwereld lijkt het alsof Judith een gelukkig leventje leidt, maar het tegendeel is waar. Judith wordt door haar eigen moeder mishandeld. Zodra Judith iets fout gedaan heeft, of haar moeder vermoedt dat ze iets fout gedaan heeft, wordt ze bont en blauw geslagen. Judith is altijd op haar hoede, omdat ze haar blauwe plekken en verwondingen voor de buitenwereld wil verbergen. Dit betekent dat ze altijd voorzichtig moet zijn met wat ze tegen anderen zegt, en dat ze nooit mee kan doen met gym omdat het haar klasgenoten dan op zal vallen dat ze zoveel blauwe plekken heeft.


Op een dag is Judith zo erg mishandeld dat ze nauwelijks meer kan lopen door de pijn in haar enkel. De meester probeert haar te helpen en biedt haar aan om haar enkel te verbinden. Eventjes vergeet Judith al haar blauwe plekken, waardoor ze haar broekspijpen omhoog doet. Hierdoor ziet de meester alle blauwe plekken. Dan vallen alle puzzelstukjes bij de meester op zijn plaats: hij weet zeker dat Judith thuis mishandeld wordt.


Kindertijd & Kinderleed is het thema van het verhaal. Judith wordt al haar hele leven mishandeld door haar eigen moeder. Zodra Judith wat fout doet, of haar moeder vermoedt dat ze iets fout gedaan heeft, wordt ze onmiddellijk bont en blauw geslagen. Het hele leven van Judith staat in het teken van mishandeling: thuis wordt ze geslagen, en buiten huis moet ze al haar verwondingen en blauwe plekken verbergen voor de buitenwereld. Daarnaast schaamt Judith zich zo erg dat ze niemand over de mishandeling wil vertellen.Ook past deze thematiek bij de onderliggende oorzaak van het mishandelen. Judiths moeder is namelijk in haar eigen kindertijd ook mishandeld door haar moeder. Tijdens het schaatsen met haar broertje Dicky, viel hij in een wak en kwam hierbij om het leven. Haar moeder (Judiths oma) heeft haar dochter dit nooit kunnen vergeven en uitte haar verdriet door haar dochter te mishandelen. Dit is een traumatische ervaring geweest en Judiths moeder uit haar verdriet op dezelfde manier, namelijk haar dochter mishandelen.


Judith kampt altijd met een groot geheim. Ze wordt mishandeld door haar eigen moeder, waardoor ze altijd met blauwe plekken en verwondingen rondloopt. Judith schaamt zich zo erg dat ze het aan niemand durft te vertellen, waardoor ze altijd haar verwondingen verborgen probeert te houden.


Ook slaat de titel op de psychische verwonding die Judith oploopt doordat haar moeder haar zo toetakelt. Ze is geen normaal kind meer maar een kind met blauwe plekken, met littekens van de herinnering aan de mishandeling. 2ff7e9595c


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page