top of page
Search
  • psychebralacosell

Lepo Ponasanje Bonton Pdf 16: Pravila lepog i pristojnog ponašanja u svakodnevnom životu



Svatko želi odgojiti dijete koje je pristojno, ljubazno, empatično i kulturno. Pristojno ponašanje ili bonton alat je za uspješnu socijalizaciju, za buduće održavanje kvalitetnih, toplih i iskrenih odnosa sa svima (od poznanika u susjedstvu, kolega na poslu, pa do partnera u vezi), za lakše postizanje ciljeva i izgradnju samopouzdanja.




Lepo Ponasanje Bonton Pdf 16




Nakon perioda učenja po modelu i imitiranja roditelja, nešto intenzivnije i konkretnije učenje bontona počinje od djetetove druge godine (kada počinje verbalno komunicirati), a potom traje cijeli život. Mame će svoje klince upozoravati da, primjerice, pozdrave staru susjedu ili lijepo sjede za stolom, čak i u adolescentskoj ili odrasloj dobi. No postoji određeni broj lekcija iz lijepog ponašanja koje bi svako dijete trebalo usvojiti do 9. godine. Idealno razdoblje za učenje bontona je između 2. i 6. godine kada djeca općenito najviše upijaju i kada se stvaraju odgojne osnove za sva ponašanja u kasnijoj dobi.


Biti oprezan u prometu najviše ima veze sa sigurnošću i dobrobiti djeteta, ali prometna kultura sastavni je dio bontona. Djeca moraju imati poštovanja prema svim sudionicima u prometu. To znači da čuvanjem sebe, čuvaju u prometu i druge. Do 9. godine dijete bi trebalo znati osnove ponašanja u prometu: uvijek hodati nogostupom, uvijek prelaziti cestu preko zebre, gledati lijevo i desno, ne trčati između auta, ne trčati na cestu i drugo.


Vremenom se prilično promenila i komunikacija između osoba muškog i ženskog pola. Pored toga što je to omogućilo veću slobodu i bliskost javile su se i mnoge zamerke. Mladićima se najviše zamera bahatost, javno ponižavanje i ismevanje drugih, neuviđavnost i dobacivanje na ulici, to što se ne ponašaju kao kavaljeri, mačo stav, šovinizam. Devojkama se zamera ogovaranje, nepoštovanje sebe, slobodno ponašanje, opterećenost izgledom. Generalno i jedni i drugi zameraju konformizam, psovanje i vulgarnost, podelu ljudi na osnovu materijalnih mogućnosti, sklonost predrasudama, otuđenost od religije, nazrelost i preterivanje, nekulturu, preveliku upotrebu alkohola.E pa dragi moji, pred vama je uvid u to šta ljudima oko vas smeta i dati su vam neki putokazi kako biste izgradili lepo ponašanje. Vaša je odluka da li ćete pristati da radite na sebi i pokušati da iskorenite mane. Sledi mala pomoć za mladiće.


2ff7e9595c


0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page